torstai 2. kesäkuuta 2016

Mökin suunnittelu (ja mökinrakentajan säästövinkit)

Jos jokin yksinkertainen vinkki pitäisi antaa mökinrakentajalle, mökkiä suunnittelevalle (tai haaveksien sellaista piirustelevalle), se olisi varmaankin: mieti mihin haluat panostaa, ja mistä pihistää. (Paitsi tietenkin, jos olet miljonääri. Siinä tapauksessa katso vaikka kuvat.)

Kuva jonkun normaalin ihmisen blogista, jolle
"Pihistä tai panosta" liittyy kenkiin eikä raksaprojektiin.

Mihin panostaa -listasta ei tietysti tullut ihan lyhyt. Eikä ihan halpakaan. Siltä löytyy mm. seuraavanlaisia osatekijöitä: 1) Ekologinen rakentaminen, 2) Myrkyttömyys, 3) Laadukkaat materiaalit, 4) Mökin kosteusturvallisuus, 5) Vino sisäkatto,  6) Isot terassit ja tietenkin 7) Estetiikka – paha on perfektionistin siitä lähteä tinkimään. Lisäksi oli tärkeää, että 8) Mökkiin tulisi riittävän monta makuuhuonetta, jotta isompikin porukka saa vähän omaa rauhaa (eli selviämme perheviikonlopuista ilman tarvetta valtakunnansovittelijalle).

Huh, tulipas pitkä lista. Perikato odottaa. Sitä odotellessa tämä lista taitaa vaatia vielä omat postauksensa myrkyttömyydestä estetiikkaan. Plus rakenteista ja kosteusturvallisuudesta voisin kirjoittaa vaikka kirjan. Vakava varoitus: mökin rakentaminen voi aiheuttaa rakennusinsinöörimäisten piirteiden kehittymistä.

Kuvahassuttelu täältä.

Mutta löytyi niitä asioita Näistä pihistetään -listallekin. 1) Mökin koko, 2) Yksinkertainen muoto, 3) Keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet (paljolti päädyttäneen vanhaan kunnon Ikeaan). Surullista kyllä, lista on paljon edellistä lyhyempi, mutta kaikki kolme osatekijää ovat itse asiassa budjetin kannalta hyvin merkittäviä.

Ensinnäkin mökin koko. Talviasuttavassa mökissä jokainen neliö maksaa lähemmäs kaksi tonnia (!) – tai reippaasti yli, jos mopo yhtään karkaa kätösestä. Joten: jos haluaa säästää, kannattaa vähentää neliöitä. Simppeliä. Koska halusimme kuitenkin ne kolme makuuhuonetta, tämä tarkoitti käytännössä postimerkin kokoisia makuuhuoneita. (En valehtele, niistä tulee tosi pieniä.)

Pieni makuuhuone – ei välttämättä huono idea?
(Kuva: Krista Keltanen)

Toinen, missä päätimme säästää, oli mökin muoto. Jos on rakentamisasioissa ihan maallikko, ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, miten paljon aikaa (ja sen myötä riihikuivaa) esimerkiksi jokainen ylimääräinen nurkka nielee. Toinen kallis asia on monimuotoinen katto. Jos nämä kaksi yhdistää, niistä saa helposti maksaa kymppitonneja lisää.

Onhan ne erkkerit kauniita. Kuva ihanasta Villa Airisranta -blogista.

Me päädyimme siihen, että meille kelpaa neljä nurkkaa ja harjakatto.

No, sisukkaana tyttönä kävin sitten kaikki Suomen mökkimallistot läpi. Oikeasti. Kaikki. Ja mitä huomasinkaan? Niitä suunnittelevat joko a) Ne aiemmin mainitut miljonäärit, b) 80-luvulta vaikutteita saaneet henkilöt, jotka kuvittelevat, että pieni huone tarkoittaa aina huonoa asumisen laatua tai c) Tyypit, jotka uskovat ihmisen tarvitsevan makuuhuoneeseensa kaksi sohvaryhmää. Kaikissa meille järkevän kokoisissa mökeissä, joissa oli myös sauna, oli vain kaksi makuuhuonetta.

Ruotsista löytyy kyllä mökkimallistoja, joissa pieneenkin
mökkiin on saatu mahtumaan kolme makuuhuonetta.
Suomeen moinen hullutus ei ole vielä rantautunut.
(Kuva täältä.)

Siinä missä vakituisessa asunnossa makuuhuoneen koko lisää käyttömukavuutta, on mökissä hieman eri säännöt. (Ainakin minun mielestäni, ja ainakin vielä nyt, kun en ole siinä pikkuruisessa makuuhuoneessa kompuroimassa.) Siispä, kas tässä L.Pihlajan mökkimakuuhuoneteesit: 1) Mökkimakkarista on oltava kaunis näkymä, 2) Siellä on tärkeää olla kaunis sisustus, jotta sielu oikeasti lepää, 3) Joku on miettinyt, minne sen laukun saa pienessäkin makuuhuoneessa mahtumaan ja 4) Mökkimakuuhuoneen tärkein ominaisuus on se, että sen oven saa kiinni.

Jos on vahva visio, mutta alkaa vastoinkäymisistä lannistumaan, saa sitä mökkiprojektissa harrastaa yllinkyllin. Siispä mitä sitä lannistumaan: toiminnan naisena päätin piirtää pohjan itse. Olenhan sentään jo lapsena huvitellut pohjapiirroksia väkertämällä. Sitä en ihan arvannut, miten valtavasti se teettäisi työtä. Jos tilaa on reilusti, ei kaikenmaailman yöpöydän paikkoja tarvitse niin tarkkaan miettiä, mutta jos haluaa oikeasti minimoida neliöt mutta maksimoida tilan – no, siinäpä meneekin sitten tunti poikineen.

Raapustelujeni jälkeen (siis minähän oikeasti piirsin ruutupaperille, vähän nolottaa digiaikakaudella) lopputuloksena oli noin 70-neliöinen mökki. Kolme pikkuista makkaria ja avara oleskelutila, joka yhdistää olohuoneen, keittiön ja ruokahuoneen. Sauna ja kylpyhuone omalla uloskäynnillään. Merinäköala (tavalla tai toisella) joka huoneesta. Melkein 80 neliötä terassia, joka sitten ihanasti yhdistyy kallioon...

Tulevan mökin paikka. Vain mökki puuttuu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti